Bij Roy Steegh uit Wellerlooi zit het pionieren met nieuwe gewassen en teeltmethoden in het bloed. Begin jaren ’90 behoorde zijn vader Noud tot de pioniers die tomaten aan de tros begonnen te verkopen. Tomaten telen doet deze familie nu al bijna zeventig jaar en nog steeds met heel veel passie. Net als zijn vader houdt Roy ook van een uitdaging. Samen met drie telers van de Venlose telersvereniging Sunfresh besloot hij in 2019 de eerste commerciële kaspapaja’s van Europa te exploiteren.
Wat begon met een testopstelling bij Wageningen University is nu een kas in Wellerlooi met twaalfduizend meloenbomen op 4 hectare. Sinds het najaar van 2020 worden er ook daadwerkelijk papaja’s geoogst. “In de zomer geven de bomen zo’n dertigduizend papaja’s per week. In de winter ongeveer de helft”, vertelt Roy. “Onze grootste uitdaging is enerzijds de teelt in kuipen met substraat, omdat wij met de tomaten gewend zijn op steenwol te telen. Anderzijds de ontdekkingstocht naar de meest ideale situatie voor deze boom, zowel qua klimaat, bodemstructuur, bodemsamenstelling, voedingsstoffen en vocht.”
“Wij zijn de eersten in Europa die op commerciële basis papajabomen telen.
Niemand heeft hier nog ervaring in”, zegt Roy. “Elke dag leren we weer wat bij. Dat geeft energie. De ene week maak je grote stappen, de andere week liggen de ontwikkelingen even stil. Uitdagingen die we bij deze innovatieve teelt zoal tegenkomen zijn: